DE GODE OG DÅRLIGE KEMIKALIER

Kemisk behandling, der giver det endelige produkt en specifik egenskab, kan lyde som noget, der skal undgås for enhver pris. Men når det gælder om at skabe beskyttelse imod kemikalier eller at give flammehæmmende egenskaber, er det en alvorlig sag, der betyder, at vi må tænke anderledes.

PFAS – Fluorstoffer
Blåkläder bruger kemisk behandling for at gøre vores produkter afvisende over for vand, smuds, olie og i nogle tilfælde flydende kemikalier. Man kan kun give  tøjet beskyttende egenskaber ved at behandle det med fluorstoffer, så det er ikke muligt at udfase disse stoffer i dag. Men Blåkläder anvender kun denne overfladebehandling ,hvor det er absolut nødvendigt, og bruger den lavest mulige koncentration. Vi stræber efter at finde et alternativ til fluorstoffer, så snart en brugbar mulighed er tilgængelig.

Brandbeskyttelse
De brandhæmmende egenskaber i cellulosefibre skabes ved at bruge kemiske behandlinger, der indeholder en komponent, der forhindrer antænding, såsom fosfor. Alternativet til brandhæmmere er at bruge fibre med iboende brandhæmmende egenskaber. De to typer brandhæmmere har forskellige fordele, så Blåkläder har kollektioner med begge løsninger.

I dag er kemisk behandlede brandhæmmende egenskaber meget effektive, og der er kun behov for meget lidt af det kemiske stof. Når det er påført materialet, er funktionaliteten permanent i cellulosefibrene og vil ikke blive slidt af i vask eller ved brug.

Oeko-Tex – Sikkerhed for brugeren
Næsten alle materialer og komponenter i Blåkläders produkter lever op til kravene i Oeko-Tex 100 standard klasse 2, som betyder, at produkterne er sikre at have på i tæt kontakt med huden. Undtagelserne gøres kun, når tekniske årsager udelukker enhver anden løsning.

Bæreren af det færdige tøj får fordel af, at der ikke er skadelige stoffer i materialet. Manglen på farlige kemikalier er en fordel for alle, der håndterer materialer og produkter i forsyningskæden.

Listen over forbudte stoffer
Værktøjet, der bruges til at kommunikere de krævede kemiske restriktioner og forbud i produktionen og i produktindholdet, er Blåkläder Restricted Susbtance List (RSL).

Listen over stoffer er krav, der er undtaget i europæisk lovgivning. Alle leverandører til Blåkläder skal leve op til de gældende europæiske, kemiske regler, men RSL-listen er også obligatorisk at overholde.

Listen er baseret på RISE's kemiske retningslinjer og den almindelige konklusion af acceptable og gennemførlige niveauer af restriktioner mellem kemikerne i RISE og interessenter i den kemiske gruppe.

Blåkläder er medlem af to interessent-organisationer i Sverige med det formål at holde øje med forskning og udvikling af kemikalier, der bruges i tekstil- og lædervareindustrien. Organisationerne er Swerea IVF's Kemiske gruppe og organisationen af svenske tekstilimportører.

Alle leverandører til Blåkläder skal følge vores leverandørguide, der inkluderer Blåkläder RSL.