BOMULD FRA BÆREDYGTIGE KILDER

Næsten 40 % af fibrene i vores tøj er bomuld, og således en af Blåkläders vigtigste materialekilder. Fiberen benyttes til meget af vores arbejdstøj og sikkerhedsbeklædning. Det er udformet til at blive benyttet af professionelle brugere, og der er derfor krav om at produkterne er ekstremt slidstærke og holdbare. Bomuld er en fiber, som både er slidstærk og komfortabel at have på, og er derfor egnet til brug i vores produktion af arbejdstøj og sikkerhedsbeklædning. Bomuldens fremstillingsproces er dog ikke helt ukompliceret. Derfor valgte vi i 2017 at blive medlem af The Better Cotton Intiative/BCI for at støtte en mere bæredygtig bomuldsdyrkning. Vi er nemlig overbeviste om, at bomuld kan blive en mere bæredygtig råvare afhængigt af, hvordan bomuldsfiberen produceres.
 

Blåkläder er et stolt medlem af The Better Cotton Intiative/BCI. The Better Cotton Intiative, BCI, er en nonprofit organisation, som blev grundlagt i 2005, og som arbejder for at gennemføre storstilede forandringer i bomuldsindustrien ved at hjælpe bomuldsdyrkere med at omlægge deres jordbrug fra traditionelt jordbrug til en mere social og bæredygtig dyrkning. 

Better Cotton er mere bæredygtigt end traditionelt dyrket bomuld, da bønderne uddannes i, hvordan de skal benytte deres vandressourcer og mindske mængderne af gødnings- og bekæmpelsesmidler. På denne måde udsættes de for færre kemikalier, skaber bedre arbejdsforhold, mindsker miljøpåvirkningen og sparer penge. Bønderne får også uddannelse inden for ligestilling og andre sociale aspekter. BCI hjælper bønderne med at dyrke bomuld på en måde, der mindsker påvirkningen på det lokale miljø og samtidig forbedrer bøndernes levestandard. Økologisk dyrkning er på mange måder det mest ønskværdige, men eftersom omstilling til økologisk bomuldsdyrkning er meget dyrt, er det lige nu umuligt at konvertere til, for størstedelen af alle de fattige bønder i verden. BCI er i stedet en forbedring, som kan muliggøre et lille skridt for hver enkelt bomuldsdyrker. Sammenlagt bliver alle disse skridt en stor forbedring af verdens bomuldsdyrkning. På langt sigt er det naturligvis økologisk dyrkning, der skal være målet for alle, men rejsen dertil er lang. Better Cotton er en mulig vej dertil, og alle kan være med på rejsen – skridt for skridt. 

Better Cotton skaffes via et massebalancesystem. Better Cotton er ikke fysisk sporbart til slutproduktet. Det indebærer, at bomulden ikke holdes adskilt fra dyrkning til fabrik. I stedet indgår den i et massebalancesystem, som bidrager til en mere bæredygtig bomuldsdyrkning og en hurtigere global opskalering af mere bæredygtig bomuld.

Vores målsætning er at skaffe 80 % af vores bomuld som Better Cotton inden 2020. BCI stræber efter at hjælpe til med overgangen til smartere dyrkningsmetoder for fem millioner bomuldsdyrkere inden udgangen af 2020, hvilket er 30 procent af den globale bomuldsproduktion. Det vil gøre en stor forskel for bomuldsdyrkningen og miljøet fra et globalt perspektiv. 
Blåkläders mål for 2020 er at 80 % af den bomuld, vi indkøber, er Better Cotton. På sigt skal en endnu større del være Better Cotton.

Læs mere om BCI's arbejde mod en mere bæredygtig bomuldsproduktion her